Beneficiile uleiului de catina. Regleaza tensiunea arteriala si stimuleaza vindecarea ranilor

Uleiul de catina este unul din cele mai eficiente produse naturale care poate fi folosit pentru mentinerea frumusetii. Acesta este bogat in acizi grasi omega, cu rol esential pentru o piele sanatoasa, unghii puternice, par lucios si neted. Bogatia in vitamine si aminoacizi esentiali a fructelor de catina confera acesteia proprietati deosebite pentru mentinerea sanatatii organismului.

Un motiv pentru care oamenii agreaza si consuma catina este faptul ca aceasta contine acizi grasi omega 7, care stimuleaza functia celulara si mentin sanatatea celulelor. Ca urmare acestui fapt pielea, unghiile si parul unei persoane vor fi mai frumoase si mai sanatoase.

De asemenea, catina are un rol major in productia de colagen ce este foarte importanta pentru organism, deoarece pe masura ce o persoana imbatraneste, organismul produce din ce in ce mai putin colagen. 

In urma cu doua decenii, fructele de catina erau recunoscute drept o polivitamina naturala prin bogatul continut in „amine ale vietii”, precum vitamina A, B1, B2, C, D, D2, E, F. Dr. E. M. Kalff, botanist la celebrul centru de cercetari biomedicale din Koln, sublinia ca aceasta planta medicinala contine unica proteina animala regasita in fructe.

ulei_catina_400_01

Ce se stia pana acum

1. este un puternic vitaminizant, putând substitui terapia intensiva cu polivitamine administrate pe cale orala.

2. e utila in refacerea starii de buna functionare a celulelor hepatice (ale ficatului), renale (ale rinichiului) si regenerare a pulpei albe a splinei.
3. creste puterea de reactie imunitara, reducând riscul la boli infectioase. Efectul este datorat aportului vitaminic, dar si celui mineral si coenzimatic.
4. stabilizeaza secretia biliara, favorizând digestia si, in consecinta, intregul metabolism.
5. protejeaza impotriva actiunilor ce pot genera ulcere gastrice sau intestinale, efect datorat metalelor prezente in compozite, ca si altor substante ce pot produce combinatii chimice alcalinizante.
6. regleaza glicemi, prin mecanisme directe asupra fiziologiei ficatului.
7. e antialergica, efectul fiind datorat tot componentelor zaharidice asupra ficatului.
8. e antireumatica, prin actiunea directa asupra sistemului hepatic si indirecta asupra sistemului endocrin.

Profilaxia infectiilor. Uleiul de catina este o sursa de vitamine si minerale, in mod special vitaminele A, C, E si beta-caroten, flavonoide si alti compusi bioactivi. Catina stimuleaza sistemul imunitar si poate preveni deficitul de vitamina A din organism. In plus, are actiune antibacteriana si inhiba multiplicarea stafilococilor si a altor tipuri de bacterii. Aceste efecte sunt foarte importante dupa o iarna lunga, in tratamentul racelilor, simptomelor febrile, epuizarii dar si in perioadele de convalescenta.

Prevenirea aterosclerozei si a tulburarilor cardiace. Uleiul de catina contine acizi grasi nesaturati care sunt importanti pentru echilibrarea sintezei de prostaglandine. Prostaglandinele regleaza tensiunea arteriala si mentin echilibrul dintre sare si apa in organism, iar rolul acestora a fost subliniat in diverse cercetari stiintifice.

Uleiul de catina alba contine 35-60% acid palmitoleic, 5-35% acid butiric si 0-15% acid linoleic. Pentru un fruct, nivelul de acizi grasi esentiali este destul de neobisnuit (acesti acizi se gasesc mai ales in compozitia unora dintre grasimile animale si peste).

Actiune antitumorala. Actiunea antitumorala a catinei a fost demonstrata in cadrul mai multor cercetari stiintifice realizate pe animale. Rezultatele au confirmat ca sucul de catina are un efect mai puternic in prevenirea formarii tumorilor comparativ cu solutiile de acid ascorbic si apa pura.

Efect de regenerare. Aceasta calitate a catinei a fost descoperita in timpul experimentelor care au implicat bolnavi cu diverse tipuri de defecte ale pielii. S-a demonstrat ca acest fruct stimuleaza vindecarea in cazul colitei, eroziunilor colului uterin, ale stomacului, ulcerului duodenal precum si in cazul arsurilor care afecteaza mucoasele. De asemenea, catina creste viteza de vindecare a ranilor si inflamatiilor (precum escarele de exemplu).

Liniste psihica
Studiile recente efectuate de dr. A.V. Alshoth, neuro-chimist britanic, au dovedit ca in catina se gaseste unicul drog inofensiv. Cercetarile efectuate in anii 1991-2005 dovedesc prezenta in catina poate a unicului euforizant moderat fara efecte nocive si fara pericolul de producere a tentatiei consumului zilnic, ce ar conduce la dependenta psihica. Alcaloidul din catina depistat numai in fructul bine copt este similar efectului unei „morfine blânde”, care are o structura total diferita de drogul mortal. Acest „drog”, inca nedenumit stiintific, creeaza „starea de bine”, de automultumire si liniste psihica, prin cuplarea cu unii receptori de membrana din neuronii parasiti de stimuli. Metaforic vorbind, este acea substanta care trateaza zona creierului care sufera de plictiseala, fiind foarte rar stimulata. „Drogul” din catina este extrem de util celor nevoiti sa efectueze munci fizice sau chiar intelectuale de rutina, defavorizând o mare parte din scoarta cerebrala avida de stimuli noi, inediti si cât mai variati.
Se estimeaza ca o cura de 12 luni cu ulei de catina ar avea efecte benefice asupra creierului sufocat de monotonie. Acest efect ar echivala simbolic cu starea de echilibru a unui concediu de 40 de zile petrecute in conditii de maxim confort. Rezultatele chestionarelor aplicate de psihologi pe consumatorii de catina au demonstrat ca acestia renunta la gândurile pesimiste in procent de 65%. Aceleasi rezultate arata o crestere semnificativa a rationamentelor pozitive si o sensibilizare a perceptiei afective, deseori generând instalarea sentimentelor in profunzime.

„Erogenul” din catina
O buna parte din substantele recent depistate in fructele de catina au o structura pseudo-histaminica sau androsterolica. Histaminele de tip beta din catina actioneaza similar cantaridinei, clasicul afrodisiac secretat de gândacul Lytta vesicatoria. Efectul pseudo-histaminelor de tip cantaridina este remarcat prin cresterea excitabilitatii clitoriene si peniene datorita irigarii limfatice abundente a zonelor genitale.

„Androsteroizii” de catina

Au fost descoperiti anul acesta de dr. S.N. Willberg, ca radicali liberi ai unor substante de tip aminoacid cu schelet androsteroid. S-a dovedit ca acesti „hormoni” produsi in frunza de catina si prezenti in fruct in procent de 1 mg/100 g pot activa rapid secretia estronelor responsabile de libidoul feminin. In timpul actului sexual, efectul celulelor ovariene capabile de secretie de estrone creste cu 150% in prezenta substantelor androsterolice din catina, favorizând obtinerea organismului feminin. In cazul barbatilor, androsteroizii din catina regleaza eliberarea brusca de androgeni testiculari tip A-FRH, favorizând reglarea functiilor nervoase superioare, pentru perceptia optima a placerii erotice. 

Alte intrebuintari ale catinei
Catina este folosita in industria alimentara in compozitia sucurilor cu efect tonic si a siropurilor concentrate. Fructele de padure consumate in stare proaspata au rol astringent si se considera ca sunt alimente capabile sa reduca incidenta cancerului, dar si sa stopeze sau sa inverseze dezvoltarea cancerelor.

Catina poate fi utilizat inclusiv ca aditiv natural gratie continutului ridicat de vitamina C, ca aromatizant pentru conservele de fructe, legume, prajituri. Catina este folosita cu succes inclusiv in industria farmaceutica si cosmetica.

sursa: incomemagazine.ro