Necesitatea si importanta uleiurilor vegetale in alimentatie

Punctul de ardere este cel mai important criteriu in alegerea uleiurilor pentru gatit

Uleiul este o grasime vegetala, se gaseste in orice bucatarie si este folosit in alimentatie sub diverse forme: la prajit, in salate, in aluaturi, in prajituri. Exista mai multe uleiuri care aduc beneficii asupra sanatatii si care se pot folosi si la gatit. Un factor important in alegerea uleiului pentru gatit il reprezinta punctul de ardere care depinde de gradul de rafinare. Uleiurile nerafinate (presate la rece) sunt recomandate a fi folosite in preparate reci, in stare cruda fiind deosebit de sanatoase avand o valoare biologica foarte ridicata datorita continutului de vitamine, in special vitamina E. Ele nu trebuie sa fie supuse incalzirii, temperatura optima de folosire este indicat sa nu depaseasca 40 de grade Celsius.uleii

Uleiul care il alegeti cel mai des trebuie sa aiba un continut echilibrat de Omega 3 siOmega 6(o parte Omega 3 si patru parti de Omega 6). Omega 3 are efect antiinflamator si previne bolile de inima iar Omega 6 mentine echilibrul hidric al pielii si reduce nivelul de colesterol. Iata cateva uleiuri recomandate a fi folosite in alimentatie:

Uleiul de cocos, considerat cel mai sanatos ulei vegetal previne afectiunile cardiovasculare, are efect antiviral si antibacterian, previne diabetul si obezitatea. El este rapid procesat de ficat si ars caloric. Se recomanda folosirea uleiului de cocos extra virgin, nehidrogenat. Acesta pastreaza aroma mancarurilor avand un gust bogat si fin. Se poate folosi si la prajit punctul lui de ardere fiind 177 grade Celsius.

Uleiul de palmier este unul dintre cele mai folosite uleiuri in restaurante deoarece nu imprumuta gustul si mirosul altor mancaruri gatite in acelasi recipient si nu isi schimba culoarea. Avand punctul de ardere 235 grade Celsius este indicat la prajeli cu conditia sa fie nehidrogenat. Deoarece are o consistenta solida (rece se aseamana cu untura) alimentele gatite in el nu arata prea bine reci.

Uleiul de masline este de calitate daca este extra virgin si presat la rece. Datorita continutului foarte ridicat de antioxidanti previne cancerul, bolile cardiovasculare si diabetul, hidrateaza si tonifiaza parul, previne ulcerul stomacal. Totodata este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat. Avand punctul de ardere 210 grade celsius se poate folosi la prajit.

Uleiul de nuci este un ulei folosit la salate dar nu se foloseste la gatit avand punctul de ardere 160 grade Celsius.

Uleiul de floarea soarelui, cel mai folosit la noi in tara, se poate utiliza la gatit daca este rafinat. El are un continut ridicat de vitamina E.

Uleiul de soia este intrebuintat atat in salate cat si la prajit.

Uleiul de arahide este utilizat in Asia, mai ales in China la gatit si in salate. Se poate cumpara din magazinele chinezesti.

Uleiul se pastreaza in locuri racoroase (preferabil in frigider) si ferit de lumina.

sursa: ro.blastingnews.com