Tipuri de ulei de masline

Uleiul de masline este uleiul pur obtinut din fructele maslinilor.  Exista multe soiuri diferite de masline din care se produce ulei si fiecare soi aduce o aroma si o calitate unica uleiului.

TIPURI DE ULEI DE MASLINE:

1. Uleiul de masline extra virgin (Olio extravergine di Oliva)

Acesta este considerat uleiul de masline cu cea mai buna calitate, gust si aroma si este adeseori tratat ca vinul fin. La fel ca si in cazul vinurilor fine, expertii sustin ca nu exista doua plantatii de maslini, care sa produca ulei cu aceeasi aroma si acelasi  gust.

Pentru a fi certificat pentru eticheta „extra virgin”, un ulei de masline ar trebui să satisfaca patru criterii: sa fie produs prin metode de extractie mecanice (fara chimicale sau apa calda adaugata), sa provina numai de la prima presare la rece, sa aibe un nivel de aciditate oleic de mai putin de 1%  si sa aibe un gust, o aroma si o culoare  perfecta. Constituie  o sursa buna de vitamina E si este bogat in grasimi mononesaturate, motiv pentru care este ultilizat foarte des in scopuri terapeutice.

2. Uleiul de masline virgin (Olio vergine)

Acest tip de ulei, de asemenea, vine de la prima presare, și este, de asemenea, produs fără rafinare. Uleiul virgin de masline poate avea un nivel de aciditate de pana la 3,3%, insa, industria tarilor producatoare incearca sa mentina nivelul de ciditate sub 2%. Intensitatea aromei si a gustului este variabila si mai slaba decat a uleiului extravirgin.

3. Ulei de masline (Olio di oliva)

Este un amestec de ulei de masline rafinat si ulei de masline virgin, fiind considerat un ulei de o calitate inferioara, fiind sarac in nutrinti, comparativ cu uleiul etravirgin si cel virgin. Proportiile celor doua tipuri de ulei din componenta acestuia poate varia in functie de aroma si culoare pe care producatorii doresc sa o creeze. Acest ulei are o rezistenta foarte buna la temperaturi ridicate, motiv pentru care este foarte indicat pentru gatit, nu si pentru salate.

4. Ulei din resturi de presare (Olio di sansa di oliva)

Acesta este un ulei obtinut prin prelucrarea termica si chimica a turtelor de masline ramase in urma procesului de extragere a uleiului extravirgin. Acest ulei este apoi rafinat, obtinandu-se in final un produs lipsit de orice gust si culoare si fara continut nutritiv.

masline1

CITIREA ETICHETEI ULEIULUI DE MASLINE

 Conform Terra Creta SA

Numai printr-o cunoastere cuprinzatoare a produsului va puteti asigura că ati făcut o alegere corecta privind calitatea uleiului de masline.

In efortul sau de a informa consumatorii  din intreaga lume, Terra Creta SA a avansat un concept inovator:

In timpul procesului de imbuteliere, toate constatarile de baza de laborator privind calitatea produsului sunt direct imprimate pe eticheta.

Elementele enumerate pe eticheta uleiului de masline sunt dupa cum urmeaza:

  • Aciditate – aciditatea maxima admisa de EU este : 0.8%

Acest lucru marcheaza prezenta acizilor grasi liberi din uleiul de masline. Acesti acizi grasi in forma lor libera sunt in detrimentul celulelor, si, ca atare, producatorii se straduiesc spre atingerea valorilor cele mai mici posibile. Procentul aciditatii care caracterizeaza fiecare produs a fost intotdeauna un criteriu de baza pentru alegerea unui ulei calitate superioara.

  • K232/K270/DK: Aceste valori indică prezenta unor substante diferite acide, in uleiul de masline. Valorile inferioare reprezinta un procent mai scazut de substante nocive, implicit un produs mai proaspat.
  • Peroxid: Acest lucru indica starea acida a uleiului de masline (rancezirea). Valorile inferioare concluzioneaza un procent mai scazut  de celule care duc la rancezirea produsului.
  • Ceara: Culturile de maslini sunt acoperite de substanțe ceroase produse de maslini in scopul de a proteja fructele sale de mediu. In parte, aceasta patrunde uleiul de masline in timpul prelucrarii in fabrica. Valorile  mici de ceara sunt dovada a unui produs care a fost extras in conditii optime in fabrica si, prin urmare, denota o mai buna calitate si prospetime a produsului.

Este foarte importa de retinut, ca valorile mai mici inscrise pe eticheta uleiului de masline, indica un produs mai sanatos si mai proaspat.

PUNCTUL DE FUM AL ULEIULUI DE MASLINE

Punctul de fum se refera la temperatura la care o grasime sau ulei de gatit incepe sa se ​​descompuna, devenind toxica pentru organism. Este foarte importanta cunoasterea punctului de fum al uleiului de masline.

Punctul de fum de uleiului de masline variaza in functie de calitatea acestuia. Uleiul de masline extravirgin de calitate (scazut in acizi grasi liberi) are un punct de fum foarte ridicat. Acest tip de ulei constituie o alegere excelenta. Uleiurile de masline de calitate mai scazuta au un punct de fum mai mic.

Uleiul de masline extravirgin are un punct de fum cuprins intre  210ºC-185ºC, in functie de continutul sau de acizi grasi liberi.

CONCLUZIA IOOC (INTERNATIONAL OLIVE OIL COUNCIL) REFERITOARE LA INCALZIREA ULEIULUI DE MASLINE:

„Cand este incalzit, uleiul de masline este cel mai stabil dintre toate grasimile, ceea ce inseamna ca se comporta  bine la temperaturi ridicate prajit. Punctul sau de fum maxim (210°C – 410ºF) este cu mult peste temperatura ideala pentru prajit alimente (180°C – 356ºF). Digestibilitatea uleiului de masline nu este afectata atunci cand este incalzit, chiar si atunci cand acesta este re-utilizat de mai multe ori pentru prajit.”

sursa: dietamediteraneana.wordpress.com