Ulei de palmier versus ulei de floarea-soarelui

Deşi nu există o grăsime ideală, nutriţioniştii spun că nu este bine să renunţăm la grăsimi în alimentaţia de zi cu zi. Uleiurile vegetale sunt grăsimi prietenoase cu sănătatea noastră. Important este să le consumăm cu moderaţie şi să ştim ce să alegem. Iată ce trebuie să ştim despre uleiul de palmier vs uleiul de floarea-soarelui.
Uleiul de palmier şi uleiul de floarea-soarelui sunt ambele grăsimi de origine vegetală. Ele diferă însă din punct vedere al concentraţiei de acizi graşi, al texturii şi al indicaţiilor de utilizare în alimentaţie. Prima diferenţă dintre uleiul de palmier şi uleiul de floarea-soarelui se poate vedea cu ochiul liber: uleiul de palmier este consistent, textura lui fiind asemănătoare cu cea a unturii de porc, în timp ce uleiul de floarea-soarelui este lichid.

Ulei de palmier vs ulei de floarea-soareluipalmier_400

Uleiul de floarea-soarelui este cel mai puţin rezistent la prăjit, deoarece se descompune în substanţe cancerigene la temperaturi înalte de peste 140 grade Celsius. În condiţiile în care pentru a prăji un aliment este nevoie ca temperatura să ajungă la 180-200 grade Celsius, este lesne de înţeles de ce uleiul de floarea-soarelui nu este indicat pentru prăjit. Uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit la salate, dar cu moderaţie, deoarece este caloric (o linguriţă=40 calorii) şi conţine o cantitate dezechilibrată de acizi graşi omega 6, cu efecte pro-inflamatorii. Totuşi nu trebuie să scăpăm din vedere un beneficiu al uleiului de floarea-soarelui: dintre alte uleiuri este lider la vitamina E. 100 ml de ulei de floarea-soarelui conţin până la 75 mg de vitamina E.

Uleiul de palmier este o grăsime vegetală indicată pentru a fi folosită la prăjit sau la prepararea mâncărurilor la temperaturi înalte. Uleiul de palmier are o rezistenţă mare la încălzire, punctul de fum aflându-se la valorea de 230 de grade Celsius. Cea mai importantă condiţie pentru ca această calitate să se menţină este ca uleiul de palmier să fie nehidrogenat. Din păcate, uleiul de palmier este lider mondial la consum, dar în forma sa hidrogenată, care este foarte periculoasă pentru sănătate. Uleiul de palmier este folosit în trei sectoare industriale: alimentaţie (80%), cosmetică (19%) şi energie (1%). Pentru că este mai ieftin, uleiul de palmier se regăseşte în compoziţia a numeroase produse alimentare care umplu rafturile magazinelor: chipsuri, snacks-uri, biscuiţi, margarină, adaosuri pentru mâncăruri, supe instant, alimente semipreparate, maioneze, sosuri, dulciuri, ciocolată, produse de patiserie etc. Aşadar, chiar dacă pe eticheta acestor produse regăsim menţiunea „uleiuri vegetale”, aceasta nu înseamnă că sunt sănătoase. Nutriţioniştii spun că majoritatea sunt uleiuri vegetale hidrogenate din palmier, implicate în apariţia bolilor cardiovasculare şi cancerului.

sursa: adevarul.ro