Uleiul de Migdale - un ulei pentru frumusete

DESCRIERE, GENERALITATI

Migdalele sunt fructele unor pomi fructiferi, originari din Asia și Africa de Nord, sâmburele de migdală este un sâmbure tare, ușor dulceag, acoperit de o pieliță groasă, maronie, acoperit de un înveliș dur și tare. Migdalii sunt răspândiți în Asia, Europa, America de Nord și Africa.

Migdalele se găsesc în magazinele alimentare, prăjite, crude, măcinate, pentru diverse preparate, garnituri, salate.

Sunt două varietăți de sâmburii de migdalele - dulci și amari, din punct de vedere științific, migdalele se apropie mai mult de sâmburii de piersică decât de miezul de nucă.

Migdalele dulci sunt folosite în multe preparate asiatice, sunt pisate, fiind ingredientul principal în marțipan, o pastă groasă și foarte maleabilă, formată din apă și glucoză - un substitut al zahărului care se poate obține și din migdale -, marțipanul poate fi modelat în diverse forme pentru torturi festive, prăjituri etc.               

Migdalele amare, conțin acid cianhidric, o substanță toxică, care se prelucrează și se transformată în cianură, pentru a putea fi folosite, migdalele amare, sunt prelucrate fiind extras acidul cianhidric, un pumn de migdale amare, crude, neprelucrate, poate duce la deces.

Din sâmburii de migdale amare se extrage un ulei care este nociv pentru utilizări interne, se folosește numai extern.

migdale

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Uleiul de migdale dulci, are un conținut mare de acid linoleic - un acid gras esențial -, proteine, minerale - calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, zinc, seleniu - vitaminele A, E, D, grupul vitaminic - B1, B2, B6 -, acizi grași nesaturați.

Uleiul de migdale dulci, se extrage din miezul sâmburilor de migdale dulci prin presare la rece, are o nuanță de galben deschis aproape incoloră, parfum și aromă caracteristică, este folosit atât în scop terapeutic cât și estetic, este un ulei cu numeroase beneficii atât pentru sănătate cât și pentru frumusețe, are proprietăți laxative, emoliente, carminative,              

  • îmbunătățește digestia,   

  • previne bolile cardiovasculare,  

  • reduce colesterolul,

  • stimulează creierul, și sistemul nervos,                    

  • stimulează vederea,

  • îmbunătățește memoria,

  • reduce durerea și contracțiile musculare,

  • adjuvant în tratamentul calculilor renali și biliari, 

  • este eficient în tratamentul erupțiilor cutanate și a gingivitelor. 

 Este unul din cele mai apreciate uleiuri folosite în aromaterapie, fiind foarte utilizat în masaje

  • are acțiune calmantă și hidratantă pentru pielea uscată și iritată, este un ulei benefic pentru toate tipurile de piele,

  • calmează inflamațiile și iritațiile de la nivelul pielii,

  • hrănește pielea, o face netedă, moale și plăcută,

  • tratează uscăciunea și crăpăturile buzelor,

  • este benefic pentru erupțiile cutanate de pe corp, 

  • previne apariția cearcănelor, întinde ridurile și ajută la menținerea tinereții pielii tenului, 

  • protejează pielea împotriva razelor ultraviolete.

Uleiului de migdale dulci este benefic și pentru podoaba capilară, este un ingredient important în compoziția multor tratamente pentru păr

  • hrănește și întărește firul de păr,

  • stimulează creșterea părului, și îi dă strălucire,

  • combate căderea părului.

Toate uleiurile presate la rece, păstrează însușirile terapeutice ale plantelor din care sunt extrase, sunt o sursă naturală de sănătate, sunt benefice în prevenirea, combaterea sau tratarea multor afecțiuni.

sursa: biaplant.ro