PRESĂ ULEI OLTEANU

Bursa Ulei Ulei alimentar Buzau reprezinta pagina unde puteti gasi informatii despre Bursa Ulei - Buzau - Ulei alimentar.


 Procesul de fabricare a uleiulu din floarea soarelui cuprinde urmatoarele operatii principale:

•Receptia materiilor prime
•Depozitarea materiilor prime
•Curatirea semintelor de floarea-soarelui
•Uscarea materiilor prime oleaginoase
•Decojirea
•Macinarea
•Prajirea
•Presarea
•Extractia cu solventi
•Rafinarea uleiului de floarea-soarelui
 
 Presarea:
•este operaţia prin care se separă uleiul din materia primă oleaginoasă, sub acţiunea unor forţe exterioare, rezultanta fiind uleiul brut şi brochenul.
•aceasta operatie se realizeaza cu ajutorul preselor, care dupa constructia lor pot fi hidraulice sau mecanice.
•în prezent, presele mecanice prezintă o serie de avantaje faţă de cele hidraulice. 
 
Uleiul brut de floarea-soarelui este de culoare galbenă cu gust şi miros specific.
Uleiul de floarea-soarelui serveşte în primul rand ca ulei comestibil.
În cantităţi mici e folosit şi pentru fabricarea săpunului,a uleiurilor oxidate şi polimerizate precum şi a unsorilor consistente.
Uleiurile naturale sunt mult mai usor alterabile decat cele obtinute prin procedee termice. Daca uleiul are un gust puternic amarui sau este tulbure, inseamna ca uleiul respectiv este vechi.
Daca pe eticheta produselor cumparate apare termenul de grasimi vegetale hidrogenate - acest aliment trebuie evitat, mai ales de catre copii.
Folosirea uleiurilor rafinate sau dublu rafinate trebuie reduse la maximum, deoarece (re)incalzirea uleiurilor sau a grasimilor la temperaturi inalte duce la aparitilor unor substante cu efecte toxice.